Per kontakt -> kontakt@great-albania.tk
 
ForumPortalCalendarPytësoriKërkoLista AnëtarëveGrupet e AnëtarëveRegjistrohuidentifikimi
Download mp3
risi-ks.com
zbavitu.net
shkupimusic.com
RRegullat..
Mon Sep 14, 2009 4:05 pm nga ● King Albo ●
Forumi i prezantimit ka disa rregulla nder kryesoret jane

Per cdo prezantim duhet te hapet Topic i ri per secilin person
Nuk duhet te ket fyerje ndermjet personave ne prezantim
Duhet te veqohen disa nga te dhenat personale

Emrin (nickname) te mos e nderroni 100 her po vetem 2 her keni te drejt se per ndryshe do te merrni denim

Ne forume Te mos Dilni jasht teme po ti mbahni temes se …

[ Më shumë ]
Komentet: 0
Download mp3
risi-ks.com
zbavitu.net
shkupimusic.com

Share | 
 

 Besimi . . 2

Shko poshtë 
AutoriMesazh
● King Albo ●
Admininistrator
Admininistrator
avatar

Numri i postimeve : 605
Join date : 12/08/2009
Location : Kosova - Fush kosova

Character sheet
Lajme:

MesazhTitulli: Besimi . . 2   Tue Aug 25, 2009 7:04 am

1. - Domosdoshmëria e dashurisë së sinqertë ndaj All-llahut XH.SH.. Njeriu nuk guxon që edhe në dashurinë e vet të ketë dikë të barabartë apo mbi All-llahun Y. Prandaj, nëse dikush e do dikë sikur që e do All-llahun Y, apo më tepër se Atë, atëherë ky ka bërë shirk. All-llahu XH.SH. thotë:

"Ka njerëz që në vend të All-llahut marrin disa gjëra të tjera për hyjni dhe i duan ato sikurse All-llahun; ndërsa ata që besojnë, e duan shumë më tepër All-llahun." (El-Bekare: 165)

Në shirkun e madh, të cilin All-llahu XH.SH. nuk do ta falë, pos me pendesë për të, bën pjesë edhe ajo që njeriu ta dojë dikë tjetër përveç All-llahut siç duhet All-llahu XH.SH.18 Njeriu, sipas natyrës së vet, është i prirur për ta dashur vetvetën, prindërit, fëmijët, atdheun, pasurinë e të ngjashme, andaj përshpirtëria (devotshmëria) e tij e sinqertë ndaj All-llahut XH.SH. nuk do të thotë asgjësim apo pengesë të kësaj ndjenje natyrore, por nga besimtari kërkohet që dashuria e tij ndaj çkado qoftë tjetër në këtë botë, të jetë pas dashurisë ndaj All-llahut XH.SH., që dashuria ndaj All-llahut XH.SH. tek ai të jetë mbi dashuritë e tjera, kështu që të jetë i gatshëm që tërë atë që dashuron, nëse vjen gjer tek kontradikta mes asaj që kërkon nga ai dashuria ndaj All-llahut XH.SH. dhe çkado qoftë tjetër që dashuron, duhet ta sakrifikojë në emër të All-llahut XH.SH.. All-llahu XH.SH. i kërcënohet atyre të cilët i japin përparësi vlerave të kësaj bote, të cilat i duan më shumë sesa All-llahun Y dhe Resulull-llahun e, e thotë:

"Thuaj: "Nëse etërit tuaj, bijtë tuaj, vëllezërit tuaj, gratë tuaja, farefisi juaj, pasuria juaj, që e keni fituar, tregtia - për të cilën keni frikë se nuk do të shkojë mirë, dhe shtëpitë - në të cilat e ndieni veten rehat, u janë më të dashura se sa All-llahu, i Dërguari i Tij dhe lufta në rrugën e Tij, atëherë pritni derisa ta sjellë vendimin All-llahu. E, All-llahu, nuk do t’i udhëzojë mëkatarët në rrugën e drejtë." (Et-Tevbe: 24)

2. - Domosdoshmëria e veçimit të All-llahun në dua, në tevekkul (mbështetje) dhe në shpresë, nga aspekti se askush përveç All-llahut XH.SH. nuk është në gjendje ta plotësojë atë. All-llahu XH.SH. thotë:

"Dhe, përveç All-llahut mos iu lut tjetërkujt, të cilët nuk të sjellin as dobi as dëm, e nëse e bën këtë, ti atëherë, me të vërtetë, je nga pabesimtarët." (Junus: 106)

"...Dhe, nëse jeni besimtarë (të vërtetë), mbështetuni në All-llahun!" (El-Maide: 23)

"Ata të cilët besojnë dhe të cilët emigrojnë dhe luftojnë në udhën e All-llahut, ata mund të shpresojnë mëshirën e All-llahut. Se All-llahu është mëshirues dhe falë." (El-Bekare: 218)

3. - Domosdoshmëria e veçimit të All-llahut XH.SH. përkitazi me frikën. Ai i cili konsideron se disa nga krijesat mund t’i sjellin dëm me vullnetin dhe fuqinë e tyre personale,19 e nga ky shkak i frikësohen atyre, atëherë ky i ka bër shirk All-llahut XH.SH..

All-llahu XH.SH. thotë:

"... Dhe, druajuni vetëm prej Meje!" (En-Nahël: 51)

"Nëse All-llahu të sjellë ndonjë dëm, askush nuk mund të ta largojë, përveç Tij, e nëse Ai don të ta bëjë ndonjë të mirë, s’ka kush të ta pengojë mirësinë e Tij. Ai ia jep atë mirësi kujt të dojë nga robërit e Tij; dhe Ai është falës dhe mëshirues." (Junus: 107)

4. - Domosdoshmëria e veçimit të All-llahut XH.SH. në të gjitha llojet e ibadetit trupor, siç është namazi, ruku’a, sexhdeja, agjërimi, therja (e kurbanit), tavafi dhe të gjitha format e ibadetit gjuhësor, siç është betimi, kërkim ndjese etj.

Ky dhe çdo lloj tjetër i ibadeteve duhet të jenë të kushtuara vetëm e vetëm All-llahut XH.SH., e ai i cili çkado qoftë prej tyre i kushton dikujt tjetër, përveç All-llahut XH.SH., ai i ka bër shirk Atij. All-llahu XH.SH. thotë: "All-llahu, me të vërtetë, nuk e falë atë që i bën shok Atij, por ia falë tjerat mëkate kujt të dojë (përveç këtij). Kushdo që t’i bëjë shok All-llahut, ai me të vërtetë, ka humbur larg prej udhës së drejtë." (En-Nisa: 116)

Me sa parashtruam më sipër, shihet qartë se kelimei shehadeti (La ilahe ilall-llah) në vete ngërthen të gjitha llojet e teuhidit, sepse domethënia e tij e drejtpërdrejtë është të besuarit në teuhidul-uluhijje i cili në vete ngërthen edhe teuhidur-rububijje edhe teuhidul-esma’i ves-sifat.

Prandaj, me këtë lloj të teuhidit (teuhidul-uluhijje) ka filluar feja dhe me të ka përfunduar, kjo është forma (zahir) dhe esenca (batin) e fesë dhe për shkak të tij janë krijuar të gjitha krijesat. All-llahu XH.SH. thotë:

"Xhinnët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë." (Edh-Dharijat: 56)

Ibni Tejmiu thotë: "Sipas këtij lloji të teuhidit dallohen muvehhidët dhe mushrikët - ata të cilët sinqerisht adhurojnë All-llahun Y dhe ata të cilët, krahas Tij adhurojnë edhe diç tjetër - dhe për shkak të këtij do të realizohet shpërblimi apo ndëshkimi edhe në këtë botë edhe në botën tjetër, e kush nuk pranon këtë, do të mbetet ndër mushrikët."16

Për shkak të këtij lloji të teuhidit janë dërguar edhe Pejgamberët dhe janë shpallur Librat. Nuk ka ekzistuar kurrnjë Pejgamber që i është dërguar njerëzve, e që teuhidul-uluhijje të mos i jetë bazë dhe esencë i misionit të tij. All-llahu XH.SH. thotë:

"Ne çdo populli i kemi dërguar nga një Pejgamber. Të gjithë ata thoshin: "Adhuroni vetëm All-llahun, e shmagiuni idhujve." (En-Nahël: 36)

"Ne nuk kemi dërguar asnjë Pejgamber para teje e që të mos ia kemi shpallur: "S’ka zot tjetër përveç Meje, andaj adhuromëni vetëm Mua!" (El-Enbija: 25)

All-llahu XH.SH. na informon se Pejgamberët e Tij janë: Nuhi, Hudi, Salihu, dhe Shu’ajbi, dhe çdonjëri prej tyre i ka thënë popullit të vet:

"O populli im, adhurone vetëm All-llahun! Ju nuk keni zot tjetër përveç Tij!" (El-Mu’minun: 23; Hud: 61; El-A’raf: 65)

All-llahu XH.SH., gjithashtu, na informon se Ibrahimi u i ka thënë popullit të vet:

"Unë e kthej fytyrën time kah Ai që i ka krijuar qiejt dhe Tokën, duke qenë besimtar i vërtetë, dhe nuk jam nga ata që i bëjnë shok All-llahut!" (El-En’am: 79)

Pra, Ky lloj i teuhidit është thelbi i fesë islame, andaj sharti i parë i Islamit është kelimei shehadeti. Pejgamberi i All-llahut thotë: "Islami bazohet në pesë gjëra: dëshmia se nuk ka zot tjetër përveç All-llahut dhe Muhammedi është Pejgamber i All-llahut, kryerja e namazit, dhënia e zekatit, agjërimi i muajit Ramazan dhe kryerja e haxhxhit."17

Të pranuarit e All-llahut XH.SH. si të Vetmin i Cili adhurohet, nga ne kërkon që vetëm Atij T’i drejtohemi me çdo trajtë adhurimi dhe që zemrat tona gjatë kësaj të jenë tërësisht të pastërta nga çdo drejtim tjetër. Në këtë formulim hyjnë edhe shumë gjëra të tjera. Ja disa prej tyre:
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Shiko profilin e anëtarit
 
Besimi . . 2
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
 :: •.▪.▪.Feja :: Feja Muslimane-
Kërce tek: